Ταξικό πόλεμο έχουμε άρα ταξικά πρέπει και να οργανωθούμε

Φιλοξενούμενο άρθρο

Η σοσιαλιστική επανάσταση είναι η μοναδική απάντηση στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής. Η Οκτωβριανή επανάσταση είναι η ιστορική πραγματοποίηση της σοσιαλιστικής οικοδόμησης όπου η ατομική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής καταργείται και κοινωνικοποιούνται κάτω από την εξουσία της εργατικής τάξης. Και τώρα επίσης γίνεται επιτακτικό ένα ταξικό εργατικό επαναστατικό μέτωπο ειδικά όταν η ταξική συνείδηση καταστέλλεται και από την κυρίαρχη αστική τάξη αλλά και από την οπορτουνιστική ιδεολογία. Από την μια υπάρχει η αστική πολεμική ενάντια στην εργατική τάξη και από την άλλη η ακούραστη μαζική ταξική οργάνωση και πάλη.

Ταξική συνείδηση ως πρώτη ύλη

Η ταξική συνείδηση δεν είναι μια μεταφυσική κατηγορία ή μια ισάξια του είδους περιβαλλοντική ή ακομα οδική συνείδηση. Η ταξική συνείδηση δεν ταυτίζεται με το υλικό της προσπάθειας ανασύνταξης της κοινωνίας ούτε της προσπάθειας απόκτησης πιο ανθρώπινων εργασιακών συνθηκών και ούτε με συνεργασίες ευρύτερων πολιτικών σχημάτων που δεν είναι τίποτε άλλο παρά πολιτικοί εκπρόσωποι της αστικής τάξης. Η ταξική συνείδηση απεναντίας ταυτίζεται με το υλικό της οργάνωσης της ταξικής πάλης. Μια ταξική οργάνωση δηλαδή που παίρνει οργανωτικά σάρκα και οστά σε κάθε χώρο εργασίας. Οι εργαζόμενοι δηλαδή στους χώρους εργασίας οργανώνονται για τα κοινά τους ταξικά συμφέροντα. Αυτή η πάλη έχει στόχο την κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας προς μια σοσιαλιστική οργάνωση της κοινωνίας.

Η καπιταλιστική παραγωγή έφτασε και πάλι απλά στο σημείο να διακρίνεται αβασάνιστα και η αέναη σηπτική υλικότητά της εμφανίζεται και τώρα με την ίδια περιοδική μορφή κρίσης όπως εμφανίζεται πάντα ως δομικό χαρακτηριστικό της. Καταφέρνει να συντηρείται δηλαδή κυριολεκτικά με το αίμα της εργατικής τάξης. Εδώ μας κλεινει ξανά το μάτι το επίκαιρο της Οκτωβριανής επανάστασης και της μαρξιστικής-λενινιστικής επαναστατικής θεωρίας. Εδώ και τώρα είναι που η ταξική συνείδηση ως ταξική πάλη με βάση την εργατική τάξη έχει την δυνατότητα να συσπειρώνεται, να οργανώνεται και βεβαίως να διαπαιδαγωγείται. Η ταξική πάλη είναι ο χώρος από ‘που θα αναδειθεί η ταξική συνείδηση και η ταξική συνείδηση είναι ο τρόπος για να οργανωθεί η εργατική τάξη για την ταξική πάλη. Αν η εργατική τάξη κατεφέρνει να σπάζει τους δεσμούς της από κάθε αστική επιρροή είτε αυτή είναι οργανωτική είτε πολιτική, ιδεολογική, αισθητική αυτό είναι το επαναστατικό της υπόβαθρο προς ένα κομμουνιστικό κίνημα. Το κομμουνιστικό κίνημα δεν είναι τίποτα άλλο παρά το ταξικό αποκρυστάλλωμα της ταξικής πάλης. Η ταξική συνείδηση και πάλη διαμορφώνει συνειδητά ένα ταξικό ένστικτο που αρνείται ταξικώς πεισματικά την όποια μεταρρυθμιστική, συμβιβαστική και αστικοποιημένη πολιτική διαδικασία για ένα κοινό μέτωπο πολιτικής σταθερότητας.

“Αριστερά” και ταξική συνείδηση

Η “αριστερά” σε αυτή την περίπτωση εκφράζει αυτό ακριβώς το μέτωπο μιας εναλλακτικής ριζοσπαστικής αστικού τύπου σταθερότητας.  Με βάση τα κυπριακά δεδομένα το “αριστερό” αυτό εναλλακτικό μέτωπο συμβιβαστικής πολιτικής με την αστική τάξη εκφράζεται επίσημα από όλα τα κόμματα και σχηματισμούς που αυτοπροσδιορίζονται ως “αριστερά”. Το ότι δεν υπάρχει ένα ταξικό κομμουνιστικό μέτωπο στην Κύπρο δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει η εργατική τάξη που θα το αναδείξει. Το επίκαιρο της ταξικής πάλης είναι τόσο πραγματικό ως απάντηση στον καπιταλισμό όσο η αέναη νεκραναστημένη καπιταλιστική μηχανή από την οποία μισθωνόμαστε. Ταξικό πόλεμο έχουμε άρα ταξικά πρέπει και να οργανωθούμε διαφορετικά ο καπιταλισμός εκφασίζει ότι τον απειλεί και αστικοποιεί ότι φλερτάρει μαζί του.

Α. Πενέρης

More Stories
Για πρόκληση και απειλή για την ειρήνη κάνει λόγο η Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας.