“Τα καλύτερα νέα στην Ασία για τη Δύση”

 

Η σημερινή είδηση για να νιώσουμε αποτροπή εμείς οι προοδευτικοί άνθρωποι των πολιτισμένων κοινωνιών είναι η είδηση ότι ”την ισλαμική Σαρία εφάρμοσαν σε τζαμί στην Ινδονησία όπου γυναίκα τιμωρήθηκε με ραβδισμούς στην πλάτη, επειδή “βρέθηκε πολύ κοντά σε άνδρα ο οποίος δεν ήταν ο σύζυγός της”.”

Αποτρόπαιο όντως. Αυτό που έχει αποθήσει όμως έντεχνα η κατασκευασμένη συλλογική μνήμη είναι ένα άλλο γεγονός της ημέρας. Η σημερινή κυρίαρχη κατάσταση στην Ινδονησία, την χώρα που τιμωρεί μια γυναίκα με ραβδισμούς, προέκυψε από την γενοκτονία του 1965 και τις τότε πολιτικές εξελίξεις. Τότε, υπό τον υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ στρατηγό Σουχάρτο που κατέλαβε, με την βοήθεια της CIA, της Βρετανίας και της Αυστραλίας, πραξικοπηματικά την εξουσία, ξεκίνησε η φυσική εξολόθρευση όλων των κομμουνιστών του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδονησίας (PKI)  και όσων ήταν ύποπτοι σαν κομμουνιστές. Το PKI ήταν τότε το ισχυρότερο κόμμα στην χώρα. Περιπού 1 εκατομμύριο άνθρωποι σφαγιάσθηκαν για να εξασφαλισθεί η εξουσία στους ισλαμιστές και τους εθνικιστές. Σαν σήμερα, στις 29 Δεκέμβρη θεωρείται το αποκορύφωμα της σφαγής. Οι σφαγές αυτές είναι και το θέμα του γνωστού ντοκιμαντέρ ”The Act of Killing”.

Η διεθνής κοινότητα υποδέχτηκε τη σφαγή και τις εκκαθαρίσεις ως νίκη επί του Κομμουνισμού στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου. Το πρωτοσέλιδο της αμερικανικής εφημερίδας US News and World Report έγραψε τότε: “Ινδονησία: Ελπίδα…εκεί που δεν υπήρχε καμία”. Ο αυστραλός πρωθυπουργός Harold Holt σχολίασε τους New York Times ότι: “Τώρα που βγήκαν απ’ τη μέση 500,000 με ένα εκατομμύριο φιλοκομμουνιστές…νομίζω πως είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι έχει επέλθει αλλαγή πορείας.” Το περιοδικό Time περιέγραψε την σφαγή του PKI ως “Τα καλύτερα νέα στην Ασία για τη Δύση.”

Για μας όμως σήμερα αυτό δεν έχει καμία σημασία. Μπορούμε να συνεχίσουμε να βλέπουμε τα γεγονότα, από την άνοδο των ΙΣΙΣ μέχρι τις μικρές ειδήσεις της ημέρας, εντελώς αποσπασμένα από την ιστορία και να αισθανόμαστε αυτό που θέλουμε να αισθανθούμε για τους εαυτούς μας.

 

More Stories
Gopal Balakrishnan – Το στάσιμο κράτος