Τη ρίψη ατομικής βόμβας κατά της ΕΣΣΔ ζητούσε από τις ΗΠΑ ο Τσώρτσιλ

Συνεχείς προσπάθειες προκειμένου να πείσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ να εξαπολύσει ένα «προληπτικό» πυρηνικό χτύπημα κατά της Σοβιετικής Ένωσης, κατέβαλε από το 1947 ο Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Αυτό υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ο δημοσιογράφος – ερευνητής Τόμας Μάιερ, στο βιβλίο του «Όταν τα λιοντάρια βρυχώνται: Οι Τσώρτσιλ και οι Κένεντι» (When Lions Roar: The Churchills And The Kennedys). Το βιβλίο κυκλοφορεί τον επόμενο μήνα, ενώ αποσπάσματά του προδημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Daily Mail».

Ο Τ. Μάιερ αναφέρει στο βιβλίο του ένα απόρρητο υπόμνημα που συνέταξε το FBI, σύμφωνα με το οποίο, το 1947, ο Ου. Τσώρτσιλ (ο οποίος ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης) ζήτησε από το ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Στάιλς Μπρίτζες, να πείσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν, προκειμένου να εξαπολύσει ένα πυρηνικό χτύπημα κατά της ΕΣΣΔ.

Σύμφωνα με το υπόμνημα που επικαλείται ο Τ. Μάιερ, ο Ου. Τσώρτσιλ ήταν «πεπεισμένος πώς ένα προληπτικό χτύπημα στη Σοβιετική Ένωση θα εξαφάνιζε το Κρεμλίνο και έτσι θα ήταν πολύ εύκολο να χειριστεί κανείς τη Ρωσία». Στο έγγραφο του FBI, αποτυπώνεται ξεκάθαρα το μίσος του Τσώρτσιλ προς την ΕΣΣΔ, καθώς υποστηρίζει ότι αν η επίθεση δε γίνει, τότε «η Ρωσία θα επιτεθεί στις ΗΠΑ τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια, όταν αποκτήσει πυρηνική βόμβα και ο πολιτισμός θα καταστραφεί ή θα γυρίσει πολλά χρόνια πίσω». Ο συντάκτης του υπομνήματος, πάντως, κάνει σαφές ότι ο Τσώρτσιλ ήταν έτοιμος να αποδεχθεί τα εκατομμύρια νεκρών Σοβιετικών, στο όνομα της «διάσωσης του πολιτισμένου κόσμου».

Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι το 1947, η Σοβιετική Ένωση δεν είχε πυρηνικά όπλα, ενώ η πρώτη δοκιμή έγινε το 1949, ως απάντηση στην επιθετικότητα των ΗΠΑ και των συμμάχων της. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο εμπνευστής του όρου «Σιδηρούν Παραπέτασμα» δεν ήταν άλλος από τον Ουίνστον Τσώρτσιλ, ο οποίος πρωτοχρησιμοποίησε τον όρο αυτό σε ομιλία του, στο πανεπιστήμιο του Φούλτον στο Μιζούρι.

Πηγή: 902

 1. Καλά ο Churchill ήταν πάντα ιμπεριαλιστής και επιθετικός προς την Σοβιετική Ένωση.

  Φανταστείτε απλά πως τον είδε η μισή Ευρώπη όταν μετά τον πρώτο παγκόσμιο (τον πιο βίαιο και καταστροφικό πόλεμο της μοντέρνας Ευρώπης τότε) γύρισε και τους είπε να στείλουν στρατό στην Σοβιετική Ένωση και να διαλύσουν τους Μπολσεβίκους. Τότε υπήρχε φόβος εξέγερσης από τον Βρετανικό στρατό αφού με κανένα τρόπο δεν μπορούσαν να πείσουν γιατί ένας τέτοιος πόλεμος ήταν αναγκαίος. Άσε που φοβούνταν επανάσταση στη Μεγάλη Βρετανία, με την Γλασκώβη να φτάνει πολύ κοντά σε μια τέτοια κατάσταση.

  Η δυναμική προσωπικότητα του και ηγετική μορφή που είχε στον 2ο Παγκόσμιο τον έκαναν σύμβολο με όλη την μυθοπλασία που περιτριγύρισε την μορφή του. Έχει καταντήσει ως ένα εργαλείο προπαγάνδας που πολιτικοί όπως την Thatcher δεν κατάφεραν ποτέ να γίνουν.

  1. Νομίζω είναι σημαντικό να καταδεικνύουμε με κάθε τρόπο, ότι ο Τσώρτσιλ και οι συμμαχικές συνάμεις ήταν στην ουσία απλά αντίπαλες προς τον Ναζισμό όχι προς το περιεχόμενο αλλά προς τα δικά τους συμφέροντα. Έχει την σημασία της αυτή η αλήθεια, ειδικά σε περιόδους που η Ε.Ε προσπαθεί να παραχαράξει την ιστορία με τόσο επιθετικό τρόπο. Το ζήτημα της επανάστασης στην Αγγλία δεν είχε φτάσει ποτέ στα επίπεδα άλλων Ευρωπαικών χωρών, εαν γνωρίζεις περισσότερα θα ήταν καλά να το πλαισιώσουμε με ένα άρθρο.

   1. Δεν διαφωνώ.
    Για το Ηνωμένο Βασίλειο η μάχη του George Square είναι χαρακτηριστική περίπτωση μιας αιματοβαμμένης εργατικής εξέγερσης. Μέχρι και τανκς κατέβασε ο βρετανικός στρατός στη Γλασκώβη το 1919 (μια βιομηχανική πόλη με έντονο ριζοσπαστικό κομμουνιστικό κίνημα την περίοδο).

    https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_George_Square
    https://en.wikipedia.org/wiki/Red_Clydeside

Your email address will not be published.

More Stories
Και στο Χαϊμνταλ και στο Γκέτεμποργκη εργασία είναι πηγή δυσφορίας και φυγοπονίας