Τι αναδεικνύει το σκάνδαλο της Cambridge Analytica

Το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, αναδεικνύει ένα άβολο ζήτημα για τους απανταχού φιελευθερίζοντες, είτε αριστερούς ή δεξιούς. Σίγουρα τους γνωρίσατε ή ακούσατε από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 να λένε πως το ίντερνετ θα αλλάξει τα πάντα, οι άνθρωποι θα σκέφτονται “πιο ελεύθερα” και ότι δεν μπορούν να ελέγχονται από κανένα. Η μορφή κόμματος για τέτοιους είναι προιστορία με δεινόσαυρους στην εποχή της τεχνολογίας. Αυτή η θεωρία παραφούσκωσε την δεκαετία που διανύουμε με την έκρηξη των κοινωνικών δικτύων, όταν τεράστιες εταιρίες επεξεργασίας δεδομένων μας προσφέρουν υποτίθεται “δωρεάν πρόσβαση” σε επικοινωνία.
 
Τι αποδεικνύεται τώρα;
 
Ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι υπερσυγκεντρωμένες μηχανές επεξεργασίας δεδομένων που στοιβάζονται σχεδόν δωρεάν και που εταιρίες πελάτες όπως η πιο πάνω, μπορούν να χρησιμοποιήσουν περίτεχνα για χειραγώγηση για εξυπηρέτηση των δικών τους πελατών. Άρα πάει και το επιχείρημα μέσα κοινωνικής δικτύωσης = ελευθερία έκρφρασης / λόγου / επικοινωνίας. Να μην ξεχάσουμε και την αναρχίζων φιλελεύθερη θεωρία περί “twitter revolutions” που έκλειναν το μάτι στην υποτιθέμενη “αραβική άνοιξη”.
 
Σίγουρα, η χρησιμοποίηση τους για επίτευξη πολιτικών στόχων δεν είναι απαγορευτική, αυτό που λέμε όμως εδώ είναι ο προβληματισμός όταν η ύπαρξη τους από μόνη της θεωρείται πρόοδος και το αισιόδοξο μέλλον της επικοινωνίας. Η αλήθεια είναι πως η ανάπτυξη τέτοιων ΜΚΔ έχουν κάνει την επιτήρηση από κέντρα ελέγχου πολύ πιο αποτελεσματική αλλά επίσης έχουν μειώσει κατά πολύ τον πλουραλισμό στην έκφραση, λειτουργώντας πολλές φορές ως μοχλοί αποσυμπίεσης της κοινωνικής δυσαρέσκειας.
 
Τα ΜΚΔ είναι εργαλεία, ανήκουν σε εταιρίες και η λειτουργία τους πρέπει να έρθει στο μικροσκόπιο υπό το πρίσμα της κοινωνικοποίησης μέσω μονοπωλίων της πληροφορίας και μέσων προπαγάνδας.
More Stories
Δύο ερωτήματα ως πραγματική αφετηρία