Τι σημαίνει να είσαι μετανάστρια εργάτρια στην Κύπρο

Το να είσαι μετανάστρια εργάτρια στην Κύπρο σήμερα σημαίνει, μεταξύ άλλων:

1) Να πεθαίνεις μετά από 22 χρόνια που εργαζόσουν στην Κύπρο και η σωρός σου να παραμένει στα αζήτητα στο ψυγείο του νοσοκομείου ένα μήνα, αφού δεν κατάφερες όσον ήσουν ζωντανή να μαζέψεις τα €2200 ευρώ που απαιτούνται για τη μεταφορά της σωρού σου στη χώρα καταγωγής σου, για να γίνει εκεί ταφή από την οικογένειά σου. Η οικογένειά σου ζήτησε την αποτέφρωση της σωρού σου, αλλά η Κυπριακή Δημοκρατία δεν επιτρέπει την καύση νεκρών (κάπου κάπως κάποτε συζητιόταν ένα νομοσχέδιο, το οποίο όμως εκκρεμεί ακόμα και ούτε υπάρχει προγραμματισμένη συνεδρίαση στην Βουλή σχετικά – ε μα να χάσει το μονοπώλιο της κηδείας η εκκλησία?). Η σωρός σου παραμένει σε ένα ψυγείο. Η οικογένειά σου προσπαθεί να μαζέψει χρήματα για τη μεταφορά της. Η Κυπριακή Δημοκρατία (όπου δούλευες και συνείσφερες στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στην οικονομία για 22 χρόνια) δεν αναλαμβάνει τα έξοδα. Ούτε και η πρεσβεία της χώρας καταγωγής σου (όπου επίσης συνείσφερες οικονομικά όλα αυτά τα χρόνια) τα αναλαμβάνει.

2) Να είσαι έγκυος και η εργοδότριά σου να σε πιέζει για να διακόψεις την κύηση, αφού, όπως σου λέει «δεν θα μπορείς να αποδίδεις στην εργασία σου το ίδιο αποτελεσματικά ως εγκυμονούσα». Τελικά, να σε απολύει επειδή επέλεξες να μην διακόψεις την κύησή σου και «τα δικά μου τα παιδιά ποιος θα τα προσέχει όσον αυτή θα δικαιούται άδεια μητρότητας?»

3) Να σου συμβαίνει αποβολή κύησης και αμέσως μετά η εργοδότρια να σε αναγκάζει να υπογράψεις μια δήλωση πως «όσο εργάζεσαι στο σπίτι της δεν θα καταστείς ποτέ έγκυος» απειλώντας σε με απόλυση και απέλαση αν δεν την υπογράψεις.

4) Να εργάζεσαι 20 χρόνια ως οικιακή εργάτρια και να απορρίπτεται η αίτησή σου για πολιτογράφηση, επειδή «αξιολογώντας το είδος της δραστηριότητάς σας [οικιακή εργασία], θεωρήθηκε ότι δεν υπήρχε ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή σας στην Κυπριακή [με κεφαλαίο Κ, ναι] ζωή (ήθη και έθιμα του τόπου) [μα σοβαρά τώρα, να θέλεις να είσαι Κυπραία γυναίκα τζιαι μια φλαούνα το Πάσχα να μεν ξέρεις να κάμεις? Τσκ τσκ] και δεν υπήρχε επαρκής εξοικείωσή σας με τους θεσμούς που αφορούν στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας [σε πόσους κυπριακούς γάμους επήες τόσα χρόνια, ας πούμε? Τι έκαμες εσύ για το τραπεζικό σύστημα? κλπ] Και τελικά, να σε ενημερώνουν ότι ούτε η άδεια διαμονής και εργασίας σου ανανεώνεται και να σε καλούν «όπως προβείτε στις αναγκαίες διευθετήσεις για την ομαλή αναχώρηση σας από τη Δημοκρατία.» [αλλιώς η Δημοκρατία θα διευθετήσει την ανώμαλη και βίαιη απέλασή σας]. Επειδή προφανώς η οικιακή εργασία δεν θεωρείται οικονομική δραστηριότητα, αλλά εθελοντική υπηρεσία που οι εργοδότες σου χατιρικώς αμείβουν. Τα €314 που το κράτος προβλέπει ως μισθό σου προφανώς και δεν θεωρούνται να αποτελούν ένδειξη σοβαρής οικονομικής δραστηριότητας (πόσα είναι είπαμε η ταρίφα για την κυπριακή υπηκοότητα?). Προφανέστατα, τα 20 χρόνια διαμονής και εργασίας σου στην Κύπρο δεν αποτελούν «ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή στην Κυπριακή ζωή». Και γιατί να αποτελούν άλλωστε? Από πότε η οικιακή εργασία θεωρείται κάτι άλλο από παθητικό καθήκον χωρίς οποιαδήποτε σημασία? Άσε που ούτε στα «ήθη και έθιμα του τόπου» δεν συμμετέχεις! Γιατί να σου δώσουμε υπηκοότητα? Πριτς!

Πηγή: ΚΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό

More Stories
Για την υπόθεση Ρωμανού