Τουρκία: Εκατοντάδες οι νεκροί στο εργοδοτικό έγκλημα στο ανθρακωρυχείο της Σόμα


Σχόλιο Αγκάρρας:


Ακόμη ένα παράδειγμά της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Δεν μπορεί να αναλυθεί μεμονωμένα αλλά σαν μια γενική τάση του συστήματος που αναζητεί το κέρδος πάση θυσία, οπουδήποτε στον κόσμο, δεν συμβαίνουν μόνο στην Τουρκία τα πράγματα. Τέτοιες στιγμές μας αναγκάζουν να αγαπήσουμε την ανθρωπότητα τόσο πολύ, έτσι ώστε η οργή που ξεχειλίζει να διοχετευθεί στην αλλαγή της κοινωνίας. Η αλλαγή δεν μπορεί να έρθει με επικοινωνιακές και διακοσμητικές αλλαγές, η ταξική πάλη πρέπει να αναδειχθεί ξανά. Όσοι το αρνούνται, είναι πλέον ανοικτά με τους καπιταλιστές και έχουν τα χέρια τους βαμμένα με αίμα των εργαζομένων. Για αυτούς που χάθηκαν στην εργασία και για πολλούς άλλους λόγους, να απαλλαγούμε από αυτή τη βαρβαρότητα!
————————–

Δεν ήταν «ατύχημα» ή «φυσική καταστροφή», αλλά ένα προαναγγελθέν από καιρό εργοδοτικό έγκλημα, το δυστύχημα που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης σε ανθρακωρυχείο της πόλης Σόμα στην δυτική Τουρκία με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 201 εργατών*. Οι διασυνδέσεις της εταιρείας «SOMA Komur Isletmeleri A.S.» με το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (ο υπεύθυνος λειτουργίας του ορυχείου φέρεται να είναι σύζυγος δημοτικής συμβούλου με το κυβερνών κόμμα στο δήμο της πόλης) φαίνεται πως «έκρυβαν κάτω από το χαλί» της εξουσίας πάνω από 10 περιπτώσεις παραβιάσεων των κανονισμών ασφαλούς λειτουργίας του ορυχείου (όπως μαρτυρούν ισάριθμα πρόστιμα που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια) μετατρέποντάς το σε ανήλιαγο τάφο, σε βάθος περίπου δύο χιλιομέτρων, για εκατοντάδες εργάτες…


Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, επιβεβαιώνοντας τα ξημερώματα το θάνατο τουλάχιστον 201, παραδέχθηκε πως εκατοντάδες άλλοι εργάτες παραμένουν εγκλωβισμένοι στο ανθρακωρυχείο αφού την ώρα της έκρηξης, που σημειώθηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, βρίσκονταν εντός των στοών 787 εργάτες. Οι πυρετώδεις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων, που έσπευσαν αμέσως στην περιοχή, οδήγησαν στον απεγκλωβισμό 80 ανθρακωρύχων που διασώθηκαν τραυματισμένοι, εκ των οποίων τέσσερις νοσηλεύονται ήδη σε κρίσιμη κατάσταση.


Σύμφωνα με Τούρκους ανεξάρτητους δημοσιογράφους, οι καλές διασυνδέσεις της διοίκησης της εταιρίας SOMA (και άλλων ομίλων σε αυτό τον τομέα δραστηριοποίησης) και των τοπικών αρχών με την κεντρική εξουσία και το κόμμα ΑΚΡ, εμπόδισαν τη θέσπιση και ψήφιση οποιασδήποτε νομοθεσίας για βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διεύρυνση των συνδικαλιστικών ελευθεριών σε πολλά από τα ορυχεία της Τουρκίας, στο όνομα υποτίθεται της «ανάπτυξης».


Ως αιτία του δυστυχήματος αναφέρεται βραχυκύκλωμα σε ηλεκτρικό υποσταθμό που προκάλεσε την έκρηξη.


Το σημερινό δυστύχημα στην πόλη Σόμα αναμένεται πολύ χειρότερο και από την έκρηξη που σημειώθηκε το 1992 σε υπόγειες εγκαταστάσεις γεώτρησης φυσικού αερίου στο λιμάνι Ζονγκουλντάκ της Μαύρης Θάλασσας, με αποτέλεσμα το θάνατο 263 εργατών.


ο αριθμός των θυμάτων συνεχίζει να αυξάνεται, μέχρι στιγμής είναι γύρω στους 250 ενώ κάποιοι κάνουν λόγο ότι θα ξεπεράσουν τους 300-350.


Πηγή: 902
More Stories
Από το κοινό νόμισμα στην κοινή “άμυνα”;