Το σκάνδαλο του τοξικού νερού

 

Μια ολόκληρη πόλη 100,000 ανθρώπων στις ΗΠΑ, το Φλιντ στο Μίσιγκαν, έπινε εδώ και πολλούς μήνες βαριά δηλητηριασμένο νερό γιατί δημοτική αρχή αποφάσισε να εξοικονομήσει λεφτά επιλέγοντας ως πηγή ύδρευσης της πόλης τα νερά του ακάθαρτου ποταμού. Η Πολιτεία αρνούνταν να αναγνωρίσει το πρόβλημα παρά το γεγονός ότι το νερό είχε χρώμα καφέ. Μέχρι την τελευταία βδομάδα στην οποία το Φλιντ κηρύχτηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και επιστρατεύτηκε η Εθνοφρουρά.

Το μέγεθος της οικονομικής βαρβαρότητας φαίνεται από το γεγονός ότι η πόλη απέχει μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τα μεγαλύτερα αποθέματα καθαρού νερού στον κόσμο στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών. Τα αποτελέσματα στην υγεία ειδικά των παιδιών υπολογίζονται να είναι μη αναστρέψιμα. Το Φλιντ έχει την κατάρα να είναι μια παρατημένη πόλη φτωχών λαικών στρωμάτων στην μητρόπολη του καπιταλισμού.

———

 

ΗΠΑ – ΜΙΣΙΓΚΑΝ
Το σκάνδαλο του τοξικού νερού

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.–

Τα εγκλήματα του καπιταλισμού σε βάρος της δημόσιας υγείας στις ΗΠΑ δεν έχουν τέλος. Μετά τη στέρηση του νερού σε χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά του χρεοκοπημένου Ντιτρόιτ το 2014, ήρθε, την ίδια περίπου περίοδο, το δηλητηριασμένο με μόλυβδο και σκουριά νερό στην παρακείμενη πόλη Φλιντ της πολιτείας του Μίσιγκαν, καθώς η τότε δημοτική αρχή αποφάσισε να εξοικονομήσει πόρους επιλέγοντας ως πηγή ύδρευσης της πόλης τα νερά του ομώνυμου ακάθαρτου ποταμού.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας, Ρικ Σνάιντερ, που επί μήνες αρνούνταν να παραδεχθεί πως από τις βρύσες του Φλιντ έτρεχε …δηλητήριο, αναγκάστηκε την τελευταία βδομάδα να αλλάξει τακτική, έπειτα από επιστημονικές έρευνες και την αγωγή κατοίκων της πόλης κατά των αρμόδιων πολιτειακών αρχών. Ετσι, κήρυξε μέσα στις τελευταίες πέντε μέρες την πόλη Φλιντ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και χτες τα ξημερώματα επιστράτευσε την Εθνοφρουρά για να μοιράσει στα περίπου 30.000 νοικοκυριά του Φλιντ εμφιαλωμένο νερό και φίλτρα νερού.

Το σκάνδαλο του ακάθαρτου νερού στο Φλιντ, μίας πόλης που απέχει μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τα μεγαλύτερα αποθέματα καθαρού νερού στον κόσμο, τα οποία βρίσκονται στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών, ξεκίνησε το 2014 όταν οι δημοτικές αρχές αποφάσισαν (εν μέσω οικονομικής κρίσης και ελλειμμάτων στον προϋπολογισμό) να εξοικονομήσουν χρήματα σε βάρος της δημόσιας υγείας. Επέλεξαν έτσι να μην προμηθεύονται το καθαρό, πλην ακριβότερο νερό από την πόλη του Ντιτρόιτ, αλλά από τα νερά του βρώμικου ποταμού Φλιντ. Οπως αποδείχθηκε, όμως, στη συνέχεια τα νερά ήταν προβληματικά καθώς προκάλεσαν διάβρωση του πεπαλαιωμένου συστήματος ύδρευσης, με αποτέλεσμα στις αναλύσεις του τελευταίου 18μηνου να διαπιστώνονται αυξημένα επίπεδα σκουριάς και μολύβδου (που προκαλούν νοητική υστέρηση εάν καταναλωθούν από βρέφη και παιδιά, δερματικά εξανθήματα, προβλήματα συμπεριφοράς, γενετικές ανωμαλίες κ.ά.)!

Πηγή: Ριζοσπάστης

 

More Stories
Εργατική Πρωτομαγιά στην νεκρή ζώνη (φώτο)