Το τέλος της μεταπολίτευσης

 

Τώρα είναι το τέλος της μεταπολίτευσης. Η άνοδος Σύριζα στην κυβέρνηση, με το αναγκαίο μεσοδιάστημα των αγανακτισμένων και των πλατειών, ήταν ο επιθανάτιος ρόγχος του ΠΑΣΟΚ. Το μεσοδιάστημα των αγανακτισμένων και της εκλογής Σύριζα ήταν η περίοδος όπου το ΠΑΣΟΚ διαδήλωνε με πάθος ενάντια στον εαυτό του, και ανέτρεψε τον εαυτό του για να εγκαταστήσει στη θέση του τον εαυτό του, το Σύριζα σαν μετά-ΠΑΣΟΚ και όχημα της κίνησης του κοινωνικού ρεύματος ΠΑΣΟΚ.  Του ΠΑΣΟΚ με την ευρεία έννοια, δηλαδή του κοινωνικο-ταξικού (πολιτικού-ιδεολογικού-πολιτισμικού) ρεύματος της μεσαίας και λούμπεν μικροαστικής τάξης που μεγάλωσε στην μεταπολίτευση και αποτέλεσε την ραχοκοκκαλιά της κοινωνικής του βάσης υπό την ηγεσία αστών. Η διαδικασία της ανάπτυξης του καπιταλισμού της μεταπολίτευσης όμως έφτασε στο σημείο που ανάγκασε το ΠΑΣΟΚ, στην διαλεκτική του ανάπτυξη, να βρει μπροστά του τον ίδιο του τον εαυτό.

Είναι το σημείο στην ανάπτυξη του κοινωνικού ρεύματος ΠΑΣΟΚ που περνάει στο, έστω φαινομενικά, αντίθετο του: Από τον αριστερό εθνολαικισμό στον δεξιό εθνολαικισμό.

Οι αντιθέσεις οξύνθηκαν στο σημείο που ξέσπασε μια κρίση η οποία δεν μπορούσε να ξεπεραστεί αν το ΠΑΣΟΚ δεν εξαφάνιζε τον ίδιο του τον εαυτό σαν κοινωνικό-ταξικό ρεύμα. Το 3ο μνημόνιο χτυπάει χειρότερα την μεσαία τάξη, χτυπάει χειρότερα το ίδιο το κοινωνικό στρώμα της πάλαι ποτέ ραχοκοκκαλιάς του ΠΑΣΟΚ και σήμερα του Συριζα. Είναι ίσως το τελευταίο σπρώξιμο της βίαιης διαδικασίας προλεταριοποίησης των μεσαίων στρωμάτων. Και αυτή η διαδικασία, όχι τόσο η κατάληξη, είναι η περίοδος όπου ο εκφασισμός βρίσκει τα κατάλληλα υλικά του.

  1. Χαιρετώ,

    Και δεν είναι τυχαίο επίσης που ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει σημαία ότι είναι η πιο ουσιαστική αλλαγή από την μεταπολίτευση, μέχρι και ψες μας το ανέφερε δύο φορές, μια στον πρόλογο και μια στον επίλογο. Η βίαιη ανάγκη αλλαγής του κατεστημένου όντας κατεστημένο παράγει βίαιες κοινωνικές αλλαγές, πρόχειρες λαϊκες οργανώσεις χωρίς ταξικούς προσδιορισμούς, νερόβραστους λαϊκούς αγώνες, σπασμοδικές πολιτικές κινήσεις με αποτέλεσμα να πέφτεις σε τυχοδιωκτισμούς και καιροσκοπισμούς. Αυτό ισχύει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη γιτί κακά τα ψέματα ο οπορτουνισμός είναι ευρωπαϊκή ενωσιακή αριστερά. Το τέλος της μεταπολίτευσης κρύβει ακριβώς και τα υλικά που την γέννησε. Για να έχει δηλαδή δυναμική η μεταπολίτευση θα χρειαστεί πρώτα αυτό που προηγήθηκε. Είμαστε στο ίδιο έργο θεατές αλλά σαν ένα rewind. Ο φασισμός παράγει μεταπολίτευση και η μεταπολίτευση φασισμό (“Α-Β-Α” το σχηματάκι)

    Υ.Γ. Nα χτυπήσετε το καμπανάκι στην κυπριακή αριστερά.

  2. @profuso η πιο οξυδερκής παρατήρηση των τελευταίων…δεκαετιων!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More Stories
ΕΛΑΜ: ”Ζητούμε ίσα δικαιώματα με τους μετανάστες”