Τυμπανα πολεμου γυρω απο την Κυπρο: Αλλη μια ανθρωπιστικη επεμβαση

Στρατιωτική επέμβαση στην Συρία, πολύ πιθανόν εντός της εβδομάδας σχεδιάζουν Νατοικές δυνάμεις και σύμμαχοι τους μετά από καταγγελίες των αντικαθεστωτικών για επίθεση χημικών από τον Συριακό στρατό. Σε σύνοδο που έγινε προχθές στην Ιορδανία δέκα αρχηγοί ενόπλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Βρεττανία, Γαλλία, Καναδάς, Γερμανία, Ιταλία, Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Τουρκία, Ιορδανία) συμφώνησαν για επίθεση η οποία αναμένεται να χρησιμοποιήσει τις Βρεττανικές βάσεις στην Κύπρο, όπου παρουσιάζεται μεγάλη κινητικότητα, και νατοικές βάσεις στην Ελλάδα.

Κάτω από τον ανθρωπιστικό μανδύα που δικαιολογεί την επέμβαση και περιλαμβάνει καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από την πλευρά του Ασσάντ, βρίσκεται το ξαναμοίρασμα του κόσμου από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και οι μεταξύ τους ανταγωνισμοί. Από την μια πλευρά οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους θέλουν να ανατρέψουν το καθεστώς του Ασσάντ που είναι φιλικά προσκείμενο προς το Ιράν, τη Χεζμπολλά και τη Ρωσσία, και από την άλλη αυτές οι δυναμείς με την προσθήκη και της Κίνας, που επιθυμούν την διατηρήση της επιρροής του στην περιοχή.  Στόχος των ΗΠΑ είναι να βγάλουν από την μέση την σημερινή Συρία και κατ’ επέκτασην την Χεζμπολλά (στον Λίβανο) που έχει την στήριξη της Συρίας, ουτώς ώστε να καθαρίσει τον δρόμο για μια πιθανή επίθεση στο Ιράν από κοινού με το Ισραήλ. Σε περίπτωση επίθεσης στο Ιράν, η Χεζμπολλά αναμένεται να απαντήσει στο Ισραήλ με χιλιάδες ρουκέτες.

Το σενάριο γύρω από τα χημικά όπλα το έχουμε ξαναδεί, με κραυγαλέα περίπτωση αυτήν του Ιράκ. Αν και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα να ευσταθούν οι καταγγελίες, η πείρα μας λέει ότι με περισσή ευκολία κατασκευάζονται προβοκάτσιες για να εξυπηρετήσουν τις αιμοβόρες Νατοικές ορέξεις, που σε αυτή την περίπτωση δεν διστάζουν να πολεμήσουν στο πλευρό της Αλ Κάιντα που αποτελεί μια από τις βασικές δυνάμεις που μάχονται εναντίον του Ασσάντ. Σε μια πρόσφατη δήλωση που προκάλεσε αναστάτωση στις ΗΠΑ, εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ αποφάνθηκαν ότι οι αντικαθεστωτικοί ήταν αυτοί που χρησιμοποιήσαν χημικά και σε προχθεσινή επίσκεψη ομάδας του ΟΗΕ για να ερευνήσει πρόσφατο συμβάν έγινε επίθεση ελέυθερων σκοπευτών εναντίον της αυτοκινητοπομπής ενόσω βρισκόταν υπό την συνοδεία του Συριακού στρατού.

Το σίγουρο είναι ότι το μόνο που θα επιτύχει μια τέτοια επέμβαση είναι η κλιμάκωση του πολέμου, των θανάτων και της καταστροφής στο έδαφος της Συρίας που θα είναι βεβαίως μόνο η προετοιμασία για επέκταση του πολέμου στον Λίβανο και εν τέλει την επίθεση στο Ιράν, την στιγμή που ΗΠΑ και σύμμαχοι μπορούν να ασκήσουν επιρροή στους αντικαθεστωτικούς για προσωρινό συμβιβασμό αντί να εμπλακούν στρατιωτικά. Το πιο τρομαχτικό σενάριο είναι ότι κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος αν η Ρωσσία θα μείνει να βλέπει με τα χέρια σταυρωμένα τα συμφέροντα της στην περιοχή να δέχονται ισχυρό πλήγμα ή αν θα τα προστατέυσει. Κατι τέτοιο συνεπάγεται μια, έστω και σύντομη, σύρραξη μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσσίας, ίσως και της Κίνας, δηλαδή την αρχή ενός Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου στα ανοιχτά της Κύπρου. Πιθανόν να πάρει την μορφή αερομαχιών και κατάρριψης πυραύλων και να μην γενικευτεί σε κάτι μεγαλύτερο, αλλά ακόμα και έτσι, μια άμεση ένοπλη αντιπαράθεση ΝΑΤΟ-Ρωσσίας θα ήταν το έναυσμα για πολέμους στην επόμενη δεκαετία, τέτοιους που δεν θα βλέπαμε ούτε στους χειρότερους μας εφιάλτες.

Όποιος στην Κύπρο δεν είναι ενάντια σε αυτόν το πόλεμο και στην χρήση της Κύπρου σαν βάση, ας μην διαμαρτύρεται για τους χιλιάδες πρόσφυγες που θα καταφύγουν στην διπλανή Κύπρο. Οι ιμπεριαλιστικοί πολέμοι και οι διεθνείς και ντόπιες επιδιώξεις του κεφαλαίου τις οποίες στηρίζει είναι που θα του ”πάρουν την δουλεία”.

Υ.Γ. Το πιθανό γεγονός της ανόδου στην εξουσία στην Συρία μιας ισλαμιστικής φονταμενταλιστικής δύναμης με την άμεση βοήθεια Νατοικων δυνάμεων στην θέση μιας πιο κοσμικής εξουσίας (όπως έγινε πρόσφατα και στην Λιβύη) έχει να μας πει πολλά για τη δήθεν ”σύγκρουση των πολιτισμών”.

 

bombsnat

 

 

 

More Stories
Antonio Gramsci-Δημοκρατία και φασισμός (I)