Υπ. Παιδείας Κ. Χαμπιαούρης: “Κοινές αρχές και αξίες με το ΕΛΑΜ”

Είτε είναι ατόπημα είτε εσκεμμένη προσπάθεια ένταξης του ελάμ σε ένα κανονικοποιητικό πλαίσιο, η ουσία είναι πως οι δηλώσεις του υπουργού παιδείας για κοινές αρχές και αξίες με τους φασίστες υποδεικνύει κάτι το οποίο τονίζαμε εδώ και καιρό: το ελάμ είναι δικό τους παιδί και πλέον έχουν κάνει βήματα για την αναγνώρηση.

Συγκεκριμένα οι δηλώσεις του μετά την επίσκεψη του στα γραφεία της φασιστικής όργάνωσης του ΕΛΑΜ και αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρο Χρίστο Χρίστου:

«Να είστε σίγουρος ότι θα είμαστε σε επικοινωνία. Οι απόψεις σας είναι πάντα καλοδεχούμενες και είμαστε ανοικτοί σε διάλογο. Θα δεχθούμε, όπως έχετε αναφέρει, την οποιαδήποτε εποικοδομητική κριτική εκεί που πρέπει και θέλω να ξέρετε ότι οι αξίες και αρχές που έχετε αναφέρει είναι και δικές μας αξίες και δικές μας αρχές κι ότι θα προσπαθήσουμε να δώσουμε ό, τι καλύτερο στα παιδιά μας που είναι το μέλλον αυτού του τόπου»

Όλα αυτά σε μια περίοδο με προκλητικές αποφάσεις (βλέπε υπόθεση Έλενας Φραντζή και παράδωσης των σχολείων στην Αρχιεπισκοπή) που δείχνουν πως η σχέση θρησκευτικού φρονήματος χρησιμοποιείται εντέχνως για αναβάθμιση της εθνικιστικής υστερίας (όπως και παλαιότερα άλλωστε). Η λύση σε αυτό δεν είναι ευχολόγια περί δημοκρατικών αξιών, οι φιλελεύθεροι είναι εξίσου συνυπεύθυνοι σε αυτή την συντηρητική κίνηση.

Η λύση είναι συσπείρωση σε ένα ταξικό πόλο, με συγκεκριμένα αιτήματα πλήρους διαχωρισμού κράτους εκκλησίας και πολιτική δράση για την περιθωριοποίηση των φασιστών από τον λαό (και όχι απλά 2-3-10 άρθρα κατακραυγές και πάμε πάρακατω). Αυτό απαιτεί βέβαια σύνδεση του μακροπρόθεσμου στόχου με τα καθημερινά προβλήματα διότι πολλύ απλά δεν είναι απομονωμένα περιστατικά.

More Stories
Εργατική τάξη, συμμαχίες και κοινωνικός διαχωρισμός