Φασισμός ΑΕ

Ένα αρκετά καλό ντοκιμαντέρ του infowar productions του Άρη Χατζηστεφάνου. Από την άνοδο του φασισμού στην Ιταλία και την Γερμανία, μέχρι και την σημερινή Ελλάδα, η ταινία είναι μια αρκετά καλή προσπάθεια να βγει στο φως του δημόσιου λόγου η στενότατη σύνδεση του φασισμού με το μεγάλο κεφάλαιο και η αντικομμουνιστική του ουσία. Η ύπαρξη και γέννηση του φασισμού σαν δομική συνιστώσα του καπιταλισμού όταν τα βρίσκει σκούρα (και όχι τάχα μια πολιτισμική ανωμαλία ή ιδεολογία ολοκληρωτισμού) βγαίνει σαν συμπέρασμα από το ντοκιμαντέρ με την βοήθεια ιστορικών όπως ο Γιώργος Μαργαρίτης και ο Σπύρος Μαρκέτος.

Είναι γενικά μια καλή προσπάθεια να προβληθεί το εξής (που μας τόνιζαν συνεχώς πολλοί σπουδαίοι όπως ο Λένιν, ο Μπένγιαμιν, ο Χορκχάιμερ, ο Μπρεχτ): όποιος δεν θέλει να μιλήσει για τον καπιταλισμό, όποιος δεν θέλει να τον ανατρέψει από την ρίζα του, δηλαδή τις σχέσεις ιδιοκτησίας και παραγωγής…να σιωπήσει και για τον φασισμό.

 

 

ΥΓ.  Λέμε συνεχώς ότι ο φασισμός είναι τάση του καπιταλιστικού συστήματος, ιδιαίτερα στην ιμπεριαλιστική του φάση, ότι είναι σάρκα από την σάρκα του, ότι είναι τρόπος διαχείρισης με τον οποίο το κεφάλαιο προσπαθεί να ξεπεράσει τα εμπόδια του. Η ιδέα ότι αυτό είναι ”οικονομισμός”, είναι προσπάθεια να πειστούμε ότι ο καπιταλισμός, στην ιστορική του πορεία μπορεί και χωρίς τον φασισμό, ότι ο καπιταλισμός εξανθρωπίζεται ή ότι καπιταλισμός δεν υπάρχει καν. Αυτή η προσπάθεια είναι η Σοσιαλδημοκρατία με μεταμοντέρνο προσωπείο.

More Stories
Η διαχείριση και αφαίμαξη του εργατικού δυναμικού στην καρδιά του συστήματος