Χριστουγεννιάτικες ευχές από τον Κύπρου Χρυσόστομο.

Δεν κατάφερε να κρατήσει ούτε τα προσχήματα στα πλαίσια ‘εθνικής ενότητας’ που χαρακτήριζαν άλλοτε τις Χριστουγεννιάτικες δηλώσεις των εκάστοτε προκαθήμενων της εκκλησίας, επιλέγοντας έτσι να ξεκαθαρίσει την θέση του και την τάξη του. Συμβολικού και όχι μόνο χαρακτήρα οι δηλώσεις που επέλεξε να κάνει ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος αντί χρόνια πολλά που είμαστε συνηθισμένοι να ακούμε. Κάποτε, ίσως τα λεγόμενά του  να αποτελούν και παραδείγματα ‘ανάλυσης λόγου’ (discourse analysis) και σχέσεων εξουσίας.

«Ἡ Τουρκία προωθεῖ μὲ κυνικότητα τὸν μόνιμο καὶ ἀμετάθετο στόχο της, ποὺ δὲν εἶναι ἄλλος ἀπὸ τὴν κατάληψη καὶ Τουρκοποίηση ὁλόκληρης τῆς Κύπρου. Ένα μέρος του λαού μας, ως μη όφειλε, απέκαμε στα μισά του δρόμου και συντάσσεται με την κατοχική δύναμη, φτάνοντας σε πράξεις εσχάτης προδοσίας, ξεπουλώντας στον κατακτητή τις κατεχόμενες περιουσίες του, δίνοντάς του έτσι κάλυψη νομιμοφάνειας, για επίτευξη της τουρκοποίησης του τόπου μας»

“Ἂν ὁ ἐποικισμὸς καταδικάζεται ἀπὸ ὅλους ὡς ἔγκλημα πολέμου, γιατί ἐμεῖς νὰ μὴν ζητήσουμε ἀπομάκρυνση ὅλων τῶν ἐποίκων, προκειμένου ἡ λύση ποὺ θὰ ἐξευρεθεῖ νὰ ἔχει τὰ ἐχέγγυα τῆς ἐπιβίωσης;”

“Θα πρέπει να μάθει να δουλεύει η δημόσια υπηρεσία και να μην κάνει ο καθένας δικό του καπετανάτο, εις βάρος της ανάπτυξης”

Καταλάβατε;  Εμείς πολύ καλά

More Stories
Ο Οπορτουνιστικός Εκφυλισμός του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος