Ώριμη δημοκρατία

Στο παρόν άρθρο δεν θα ασχοληθούμε με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που εξαπέλυσε η Αμερική ή την εμπλοκή της στα εσωτερικά αμέτρητων λαών, συμπεριλαμβανουμένου και της Κύπρου. Θα ασχοληθούμε όμως με τον σκανδαλώδη όρο “ώριμη δημοκρατία” όπως τον διατύπωσε ο δημοσιογράφος Διονύσης Διονυσίου σε παλαιότερο άρθρο του για να στηρίξει την επιλογή Αναστασιάδη για αρμάτωση της Κύπρου στο Αμερικανικό στρατόπεδο. Σύμφωνα με τον Διονυσίου,

“Χωρίς προσπάθεια εξωραϊσμού των ΗΠΑ, μπορεί ο καθένας να διαπιστώσει ότι πέρα από το σκληρό προσωπείο της υπερδύναμης, συνιστά στο εσωτερικό της μια ώριμη δημοκρατία δυτικού τύπου με στοιχειώδεις δημοκρατικές διαδικασίες, κράτος δικαίου και διαφάνειας. Η ισχύς της χώρας αυτής δεν πηγάζει μόνο από τα κανόνια της, αλλά τηρουμένων των διεθνών αναλογιών, εκπορεύεται κυρίως από το εσωτερικό δημοκρατικό της κεκτημένο.

Για τι είδους δημοκρατία και ελευθερία μπορούμε να μιλήσουμε;

1. Ένα θέμα το οποίο δεν απασχόλησε ιδιαίτερα τα αστικά ΜΜΕ της χώρας είναι η σημασία των αποκαλύψεων Σνόουντεν. Αποκαλύψεις που συνεχώς ανανεώνονται ώς προς τις μεθόδους και το πόσο βαθειά ήταν η παρακολούθηση της αμερικανικής υπηρεσίας NSA [υπηρεσία παρακλάδι της CIA]. Σε πρόσφατη συνέντευξη στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Democracy Now! ένας εκ των δημοσιογράφων του Intercept, του portal που στήθηκε ακριβώς για την κάλυψη υποθέσεων που έχουν να κάνουν με θέματα γύρω από τον ηλεκτρονική και διαδικτυακή ασφάλεια και ελευθερία, αποκαλύφθηκε ότι η υπηρεσία μπορούσε να παριστάνει ένα διακομηστή [server] του facebook, με σκοπό την μαζική παρακολούθηση στόχων. Μιλάμε για εκατομμύρια χρήστες και όχι για μερικούς υπόπτους σύμφωνα με εμπεριστατωμένα βάσιμα στοιχεία.

2. Ένα άλλο σοκαριστικό ντοκουμέντο ήρθε στην επιφάνεια χθες, σχετικά με τις πρακτικές της ίδιας υπηρεσίας, της γνωστής CIA. Ο λόγος για την έκθεση για τα βασανιστήρια που συστηματοποίησε η εν λόγω υπηρεσία έναντι σε κρατούμενους της, σε διάφορα μέρη του κόσμου [πάντα για την πάταξη της τρομοκρατίας, όπως αυτούς για παράδειγμα που εξόπλισε την δεκαετία του 80′]. Και παρά το γεγονός ότι δημοσιοποιήθηκε μια τέτοια έκθεση η οποία μεταξύ άλλων αναλύει τα διάφορα βασανιστήρια όπως τα σπασμένα άκρα, θανάτοι από το κρύο ή σίτιση εκ του πρωκτού με την βία, εντούτοις πολλά είναι τα παραλειπόμενα της. Για παράδειγμα δεν αναφέρει ονόματα των αξιωματούχων της CIA που έχουν διατάξει βασανιστήρια, ούτε η συντριπτική πλειοψηφία λεπτομερής καταγραφής έγινε γνωστή [είναι ακόμη classfied] όπως και ούτε απόκρυφες φυλακές. Ποια η αντίδραση του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Τζόν Κέρρυ [δημοκρατικός]; Προειδοποίηση ότι η δημοσιοποίηση αυτής της έκθεσης μπορεί να δώσει έναυσμα για αντιαμερικανικές διαδηλώσεις και να διαλύσει διπλοματικές σχέσεις. Αυτά ώς προς την διαφάνεια. Ο πρόεδρος Ομπάμα αρκέστηκε την απύθμενου θράσους δήλωση “να τα αφήσουμε πίσω μας”.

Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία της εφημερίδας Guardian η Κύπρος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες στις οποίες υπήρξαν βασανιστήρια από ή με βοήθεια της CIA. Ας δούμε λοιπόν τους Κύπριους δημοσιογράφους και τα μέσα ενημέρωσης πόσο θα “ερευνήσουν” αυτές τις πλέον επιβεβαιωμένες πληροφορίες.

cia global network

 

Αυτά δεν είναι μια “κατάσταση εξαίρεσης” σε μια κατά τα άλλα λειτουργική κοινωνία. Με το ζήτημα του ρατσισμού να αναβιώνει και το τεράστιο χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών, αυτές οι πρακτικές συστηματοποιούνται και πληθύνονται για διάλυση και καταστολή οποιασδήποτε μερίδας του πληθυσμού επιθυμεί να σηκώσει κεφάλι. Η “ώριμη δημοκρατία” του Διονυσίου λοιπόν εκτός από ιμπεριαλιστικούς πολέμους και εμπλοκή στα εσωτερικά χωρών, κατασκοπεύει τους πολίτες της και βασανίζει κρατούμενους σε φυλακές με την υποψία ότι μπορεί να αποτελούν εχθροί της με ένα αόριστο τρόπο, χωρίς δίκες. Αυτήν την δημοκρατία και αυτό το κράτος δικαίου υπερασπίζονται οι κάθε λογής Διονυσίου, αυτά υπηρετούν. Μιαν πολιτική δημοκρατία κατά φαντασίαν, η οποία μπορεί να μετατραπεί σε απροκάλυπτο φασισμό όταν υπάρχει η οικονομική κρίση και πολιτικός αναβρασμός του συτήματός τους.

More Stories
Για τους νεοφώτιστους επαναπροσεγγιστές