“Όλα για τις αγορές, όλα για το χρήμα”

“Είδατε, όλα για τις αγορές, όλα για το χρήμα” (See? It’s all about markets. It’s all about money), σχολιάζει ο Mike Whitney στο άρθρο του στο Counterpunch διαβάζοντας και ακούοντας τον Υπουργό  Άμυνας των ΗΠΑ  Άστον Κάρτερ.

Ας διαβάσουμε και εμείς ένα-δυό αποσπάσματα να πάρουμε μια ιδέα τι λέει ο κύριος Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ να δούμε αν συμφωνούμε με τον Mike Whitney:

Ισχυρίζεται λοιπόν ο Κάρτερ: “… πιστεύω επίσης ότι είναι καθοριστική περιοχή για το μέλλον του έθνους μας, η Ασία και ο Ειρηνικός. Σκέφτομαι γι ‘αυτήν την περιοχή τόσους πολλούς λόγους γιατί, αλλά εδώ θα καταθέσω κάποια δεδομένα:

Η μισή ανθρωπότητα θα ζεί εκεί ως το 2050. Ακόμη νωρίτερα, το 2030, περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας μεσαίας τάξης και της κατανάλωσης της θα προέρχεται από αυτή την περιοχή. Και τέλος η περιοχή είναι ήδη ο πυρήνας των μεγαλύτερων στρατών του κόσμου και οι αμυντικές δαπάνες αυξάνονται συνεχώς.”

Συνεχίζει ο Κάρτερ: “Υπάρχουν ήδη περισσότεροι από 525 εκατομμύρια καταναλωτές της μεσαίας τάξης στην Ασία, και αναμένουμε να υπάρξουν 3.2 δισεκατομύρια στην περιοχή μέχρι και το 2030… Ο Πρόεδρος Ομπάμα και εγώ προσωπικά θέλουμε να διασφαλίσουμε ότιοι επιχειρήσεις μπορούν να αναταποκριθούν με επιτυχία σε όλους τους δυνητικά πελάτες. Κατά τη διάρκεια του επόμενου αιώνα, καμία περιοχή δεν θα έχει περισσότερη σημασία για την αμερικανική ευημερία.

Όλα λοιπόν για τις αγορές, όλα λοιπόν για το χρήμα, αυτό είναι πράγματι η αλήθεια όχι όμως γιατί ο Κάρτερ έχει φετιχισμό με τις αγορές και το χρήμα ή με την Ασία και το Ειρηνικό αλλά γιατί ο Κάρτερ εκπροσωπεί την καπιταλιστική αυτή τάξη και τους ιμπεριαλιστικούς της στόχους να καταβροχθίζει δηλαδή τον εργαζόμενο λαό κάθε χώρας όταν το ιμπεριαλιστικό κεφάλαιο φτάσει και κάνει την εμφάνισή του.

Προσεχτικά λοιπόν και εδώ στην Κύπρο διότι όταν οι ΗΠΑ επιθυμούν να επιλυθεί το Κυπριακό πρόβλημα, και όταν ο Αμερικανός Πρέσβης της Κύπρου ρίχνει άσφαιρες και ανιστόριτες θέσεις, δεν είναι ούτε γιατί βιάζονται για το καλό του κυπριακού λαού αλλά ούτε γιατί ο Πρέσβης δεν ξέρει τι λέει. Όταν η βάση των πολιτικών εξελίξεων έχει ιμπεριαλιστικούς στόχους και διαδικασίες τότε η όποια επίλυση θα είναι πάντα για την ευημερία όχι της Αμερικής, ούτε της Ασίας αλλά ούτε φυσικά και της Κύπρου, αλλά για την ευημερία του κεφαλαίου και την παραμονή του όποιου λαού στην εκμετάλλευση και στην εξαθλίωση.

Μέχρι στιγμής απλώς χειροκροτάμε. Είναι γνωστό τι απέγιναν οι λαοί που εναπόθεσαν τις ελπίδες τους για ειρήνη σε τέτοιους παράγοντες και όχι στην δική τους δράση. Επείγει όσο ποτέ ο λαός και το εργατικό κίνημα των δύο κοινοτήτων να καταστήσει τον εαυτό του παράγοντα εξελίξεων και όχι χειροκροτητή.

 

Ολοκληρωμένη η ομιλία (απομαγνητοφωνημένη) του Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ  Άστον Κάρτερ στο Arizona State University στις 6 Απριλίου του 2015.

 

More Stories
Φασισμός ΑΕ