14 χρόνια μετά το δημοψήφισμα, η ουσία παραμένει η ίδια

Μετά από 15 χρόνια από το όχι του δημοψηφίσματος, υπάρχει η τάση για “μετά χριστόν προφήτες”. Τι θα γινόταν λένε αν ψήφιζε ο λαός ναι; Το ερώτημα αυτό είναι εντελώς αποπροσανατολιστικό.

Το πραγματικό διακύβευμα ήταν και είναι αν ο λαός διασύρεται μέσα σε ανταγωνιστικά πλάνα για το πως θα τον εκμεταλλευτούν στον τόπο του. Το γεγονός ότι το όχι στο σχέδιο Αναν ήρθε μέσω μιας εθνικιστικής υστερίας, δεν σημαίνει πως ήταν και λανθασμένη απόφαση.

Αντιθέτως, σημαίνει πως αντίθεση στα Ιμπεριαλιστικά συμφέροντα στον τόπο αντί να υψωθούν από την εργατική τάξη και το κόμμα της, υψώθηκαν από την μερίδα της αστικής τάξης που θα έχανε από άποψης οικονομικών συμφερόντων και βεβαίως τα νομικά της προνόμια στο διαμοιρασμό της εξουσίας στο νησί.

Σήμερα, 15 χρόνια μετά, πολλά έχουν αλλάξει αλλά η ουσία παραμένει η ίδια: η άρχουσα τάξη αναλαμβάνει να χωρίσει το λαό σε “οπαδούς της (όποιας) λύσης” και “απορριπτικούς/διχοτομηστές” . Tην ίδια στιγμή η διχοτόμηση υφίσταται (de facto) και εδραιώνεται (σιγά σιγά προς de jure), ενώ τα Ιμπεριαλιστικά σχέδια προχωρούν δίχως την παρέμβαση της εργατικής τάξης και των λαικών στρωμάτων που ενδιαφέρονται περισσότερο από όλους για την ειρήνη στο νησί.

Καιρός να υπερβούμε τους διαχωρισμούς που επιβάλουν τα αντιτιθέμενα συμφέροντα των αστικών τάξεων της περιοχής, να κατανοήσουμε πως λύση με τον λαό στο περιθώριο είτε δεν είναι εφικτή είτε δεν θα είναι βιώσιμη και να βοηθήσουμε στην οργάνωση της πάλης για πραγματική επανένωση και ουσιαστικής “Κυπριακής ιδιοκτησίας” λύση.

More Stories
Για να μην είσαι υποκριτής φιλελεύθερος…