2 εργατικά “ατυχήματα” ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί στους εργασιακούς χώρους.

Τα εργατικά ατυχήματα μπορεί να παρουσιάζονται από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης ως αποκομμένες συγκυρίες ή απομονωμένα λάθη, αλλά στην πραγματικότητα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εκμετάλλευσης στην εργασία μέσα στα πλαίσια της ελεύθερης αγοράς. Βλέπετε ο ανταγωνισμός που όλοι ευαγγελίζονται, προτάσσει την προστασία των κερδών πάνω από την υγεία των εργαζομένων.Αυτή είναι η καθημερινότητα στα κάτεργα του κεφαλαίου, όπου η απουσία μέτρων ασφαλείας και υγιεινής συναντούν την εντατικοποίηση και την απόλυτη υποτίμηση της εργατικής δύναμης, ενώ η ατομική διεκδίκηση πολλές φορές δείχνει ακόμα και σε εξόφθαλμες περιπτώσεις τα πολύ ταξικά γυαλιά της αστικής δικαιοσύνης. Αναδημοσιεύουμε δύο τέτοια παραδείγματα που έχουν δημοσιευθεί από την εφημερίδα “Πολίτης” μόλις χθες.

Θα θέλαμε, με αφορμή αυτό το άρθρο, να καλέσουμε εργάτες/τριες σε οποιονδήποτε κλάδο, να μας στέλνουν τα παράπονα τους, τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες αλλά και την κατάσταση στον εργασιακό τους χώρο με την υπόσχεση να κρατούμε εχεμύθεια όποτε μας ζητηθεί και να δημοσιεύουμε τις ιστορίες σας όταν θελήσετε να ακουστεί η φωνή σας.

———————————————————————————————————————————–

Γράφει η Σόφη Ορφανίδου

Έπεσαν πάνω στον άνθρωπο, ενώ εργαζόταν ως οικοδόμος, 400 κιλά χώμα και προφανώς δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να αντιληφθεί πόσα κατάλοιπα δημιουργήθηκαν στην υγεία του μέχρι να καταφέρουν να τον απεγκλωβίσουν. Το ατύχημα συνέβη τον Σεπτέμβριο του 2011 και τότε ήταν ηλικίας 45 ετών. Όταν μπόρεσε να σταθεί στα πόδια του διεκδίκησε το αυτονόητο, δηλαδή σύνταξη ανικανότητας, έχοντας γνωματεύσεις από τους γιατρούς που τον παρακολουθούσαν ότι πλέον ήταν ανίκανος για εργασία ως οικοδόμος και ότι θα μπορούσε να ασκεί μόνο καθιστική εργασία.

Συγκεκριμένα τύγχανε παρακολούθησης από ορθοπεδικό και πνευμονολόγο, οι οποίοι με εκθέσεις τους το 2013, οπότε και υποβλήθηκε η αίτηση για σύνταξη ανικανότητας, πιστοποιούσαν ότι λόγω της καταπλάκωσής του από τον όγκο χώματος είχε υποστεί πολλαπλά τραύματα και κατάγματα σπονδύλων, πνευμονική βλάβη, καθώς θλάση και διάστρεμμα και στα δύο γόνατα. Κατά την κλινική εξέταση το 2013 ο ορθοπεδικός διαπίστωσε ότι εξακολουθούσε να παρουσιάζει προβλήματα στη σπονδυλική στήλη, τον θώρακα και τα γόνατα, τον χαρακτήριζε δε ως μόνιμα ανίκανο για την άσκηση του επαγγέλματος του οικοδόμου. Το μόνο πλέον που θα μπορούσε να κάνει, ως ήταν η σύσταση του γιατρού, ήταν να εκτελεί καθιστική εργασία με μειωμένο ωράριο.
Η ίδια ακριβώς σύσταση γινόταν και από τον πνευμονολόγο, ο οποίος στην έκθεσή του αναφερόταν σε εύκολη κόπωση και δύσπνοια ακόμα και στη διάρκεια ελαφριάς άσκησης (ανήφορο, σκάλες, μεταφορά βαριών αντικειμένων) και ειδικότερα ότι πάσχει από «σύνδρομο περιοριστικού τύπου λόγω μετατραυματικής βλάβης στους πνεύμονες».

Ιατροσυμβούλια

Και ενώ από τους θεράποντες γιατρούς του πιστοποιούνταν όλα τα παραπάνω, περνά ο άνθρωπος την ίδια περίοδο από το Πνευμονολογικό Ιατρικό Συμβούλιο των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων για αξιολόγηση. Από εδώ και έπειτα αρχίζουν τα ακατανόητα. Το εν λόγω συμβούλιο απάρτιζαν επίσης ένας παθολόγος και ένας πνευμονολόγος, αλλά αυτοί διαπιστώνουν το εξής: Ότι «δεν έχει ιδιαίτερα αναπνευστικά συμπτώματα, πιθανόν να έχει υπνική άπνοια, αλλά η διαταραχή ύπνου μπορεί να είναι και λόγω σπονδυλικού προβλήματος». Τον έκρινε δε, στη βάση των πιθανοτήτων δηλαδή εάν κρίνει κανείς από την επανάληψη της λέξης «μπορεί», ικανό να ασκεί το επάγγελμα του οικοδόμου.
Με την κοινοποίηση της απόφασης του συμβουλίου, η αίτηση για σύνταξη ανικανότητας απορρίπτεται και ο αιτητής υποβάλλει ιεραρχική προσφυγή. Τον περνούν αυτή τη φορά από το Δευτεροβάθμιο Ιατροσυμβούλιο και αυτό με τη σειρά του αποφαίνεται ότι «παρουσιάζει ήπια περιοριστική τύπου πνευμονοπάθεια, ενώ εκ της σπονδυλικής στήλης δεν παρατηρούνται ευρήματα που να τον καθιστούν ανίκανο για εργασία». Έτσι η αρμόδια υπουργός απορρίπτει την αίτηση.

Η δικαίωση

Μετά από αυτό ο αιτητής, το 2014, καταχωρεί την παρούσα προσφυγή και εκ του αποτελέσματος δικαιώνεται. Το Ανώτατο Δικαστήριο, σε συνέχεια μιας σειράς άλλων αποφάσεων που σχεδόν πάντα καταλήγουν στο ότι δεν διεξήχθη η δέουσα έρευνα, διαπιστώνει ότι οι λειτουργοί του Υπουργείου Εργασίας απλά υιοθέτησαν τις απόψεις των ιατροσυμβουλίων, τα οποία όμως, όπως το δικαστήριο το θέτει, δεν ασχολήθηκαν με την πάθηση του αιτητή συναρτώμενη με τη φύση της εργασίας του που ήταν η μόνη που γνώριζε και έκανε, αλλά ούτε με τη σπονδυλική του στήλη ασχολήθηκαν. Η προσφυγή, λοιπόν, κατέστη επιτυχής, αλλά μάλλον η ταλαιπωρία του αιτητή θα έχει και συνέχεια αφού εκείνο που κρίθηκε είναι πως δεν διεξήχθη η δέουσα έρευνα.

Σημειωτέον ότι η προσφυγή καταχωρήθηκε το 2014 και η απόφαση εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2018. Δηλαδή αυτός ο άνθρωπος ταλαιπωρείται από το 2013, οπότε και υπέβαλε την αίτηση για σύνταξη ανικανότητας, για να αποδείξει ουσιαστικά ότι δεν είναι ελέφαντας.

Πηγή: Πολίτης
———————————————————————————————————————————–
Θύμα ληστείας 20χρονος διανομέας ταχυφαγείου στη Λεμεσό

Θύμα ληστείας έπεσε τα ξημερώματα 20χρονος διανομέας ταχυφαγείου που είχε μεταβεί σε συγκεκριμένη πολυκατοικία στη Λεμεσό για παράδοση παραγγελίας, όπως αναφέρει ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Σύμφωνα με την καταγγελία του θύματος, μόλις έφθασε στην είσοδο της πολυκατοικίας, τρία άτομα του επιτέθηκαν και τον κτύπησαν με σιδερολοστούς σε διάφορα μέρη του σώματός του, με αποτέλεσμα αυτός να πέσει στο έδαφος.

Οι δράστες φέρονται να απέσπασαν το τσαντάκι μέσης του διανομέα, το οποίο περιείχε χρηματικό ποσό και ένα κινητό τηλέφωνο.
Σύμφωνα με την καταγγελία, οι τρεις δράστες περιγράφονται ως ηλικίας 20-25 χρόνων, κανονικής σωματικής διάπλασης και φορούσαν κουκούλες που κάλυπταν τα πρόσωπά τους.

Ο 20χρονος μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού για περίθαλψη.

Από την εξέταση προέκυψε ότι δεν έγινε καμία παραγγελία από την συγκεκριμένη διεύθυνση. Από τη σκηνή παραλήφθηκαν διάφορα τεκμήρια για περαιτέρω εξετάσεις, ενώ το ΤΑΕ Λεμεσού διερευνά την υπόθεση.

Πηγή: Πολιτης

More Stories
Υγεία, πρόληψη και φασισμός