Απαγόρευση συμμετοχής του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας στις πρόωρες εκλογές από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο

Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας απαγόρευσε τη συμμετοχή του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (ΤΚΡ) στις πρόωρες εκλογές της 24ης Ιουνίου. Την ίδια τύχη επεφύλαξε και για αριστερές δυνάμεις όπως το ÖDP και το EMEP. To Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι μόνο 10 κόμματα πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής στις εκλογές, ανάμεσά τους το φασιστικό κόμμα Ιγί (Καλό), αφότου 15 βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού (Κεμαλικού) κόμματος έγιναν μέλη του για να διασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στις εκλογές.

Άμεση υπήρξε η αντίδραση του Τουρκικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Ο γ.γ Κεμάλ Οκουγιάν, δήλωσε ότι στις 23 Απρίλη θα καταθέσει γραπτή ένσταση στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο. Υπογράμμισε ότι το το ΤΚΡ πληρεί όλες τις προϋποθέσεις που θέτει το Συμβούλιο και δήλωσε πως “Οι δικηγόροι του κόμματός μας θα παρουσιάσουν την ένστασή μας με όλες τις αποδείξεις και τα ντοκουμέντα στο ΑΕΣ”. Σε περίπτωση απόρριψης της ένστασης δηλώνει αποφασισμένος οι Τούρκοι κομμουνιστές να συνεχίσουν τον αγώνα τους: “Η απόρριψη της ένστασής μας θα είναι μια παρανομία στην οποία έχουμε συνηθίσει και στην οποία ποτέ δε θα υποκύψουμε. Σίγουρα θα το κυνηγήσουμε. Θα φέρουμε τη φωνή του σοσιαλισμού στην εκλογική ατζέντα υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Αναφερόμενος στους 15 κεμαλικούς βουλευτές που μπήκαν στο φασιστικό κόμμα, δήλωσε: “Δεν μας εκπλήσσει καθόλου, το περιμέναμε. Συμμαχίες κομμάτων που δεν έχουν ιδιαίτερες διαφορές είναι φυσιολογικές, χρήσιμες μάλιστα. Κι όμως, για άλλη μια φορά θα φανεί πως δεν είναι προς όφελος του λαού. Ως ΤΚΡ είχαμε πει πριν ένα χρόνο πως υπήρχε σχέδιο που περιλάμβανε συνένωση του Κόμματος Ιγί, του Ρεπουμπλικανικού και άλλων κομμάτων. Ο Ερντογάν ίσως ηττηθεί μέσω τέτοιων σχεδίων, αλλά ο λαός δεν μπορεί ποτέ των ποτών να νικήσει έτσι. Σύντομα όλοι θα καταλάβουν γιατί μιλάμε με τόση σαφήνεια. Τονίζοντας πως σύντομα το κόμμα θα βγάλει εκτενή ανακοίνωση για τις επικείμενες εκλογές, ο Οκουγιάν πρόσθεσε ότι διαρκώς ανοίγουν νέα κομματικά γραφεία. Ανέφερε επίσης ότι ο αριθμός όσων λένε πως “το σύστημα αυτό πρέπει να αλλάξει” αυξάνεται ραγδαία.

Πηγή: Κατιούσα

More Stories
Για τον ρεφορμισμό