Capital Economics – Το Κυπριακό νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις θα βοηθήσει τις τράπεζες αλλά θα χτυπήσει τα νοικοκυριά.

Άρθρο: Cyprus foreclosure bill will help banks but hit households

(European Economics Update)

Ημερομηνία: 10 Σεπτέμβρη, 2014

Μετάφραση: Αγκάρρα

Αυτός είναι ο τίτλος άρθρου, όχι γραμμένος από κομμουνιστές, αλλά από το πολύ διακεκριμένο ανάμεσα στους Λονδρέζους τραπεζίτες Capital Economics. Το άρθρο κάνει λόγο για σκληρό χτύπημα στα νοικοκυριά σε μια συγκυρία όπου “ακόμη και τα λιγότερο αρνητικά αποτελέσματα δεν θα βοηθήσουν την οικονομία που είναι αδύναμη”. Συγκεκριμένα, η μελέτη γράφει:

———————————————————————————————————————————

  • Το Κυπριακό κοινοβούλιο υπερψήψισε τον αμφιλεγόμενο νόμο στις 6 του Σεπτέμβρη, μειόνοντας τον χρόνο που χρειάζεται για για εκποίηση των ΜΕΔ. Καθώς το νομοσχέδιο αναμένεται να βοηθήσει τις τράπεζες για τα επερχόμενα στρες τέστς της ΕΚΤ, θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στα νοικοκυριά.
  • Ο πρωταρχικός σκοπός του νομοσχεδίου είναι να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τον πολύ υψηλό αριθμό ΜΕΔ στους ισολογισμούς των Κυπριακών τραπεζών, μειόνωντας τον χρόνο της κποίησης από περίπου 15 χρόνια σε μόλις μήνες.Η Τρόικα διέταξε επιτακτικά την ψήφιση του νομοσχεδίου για να απελευθερώσουν την επόμενη δόση που αναμένεται να καταβληθούν σύντομα.
  • Αυτό το νομοσχέδιο θα μπορούσε να έχει πολύ ευεργετικά αποτελέσματα για τις τράπεζες. Με περίπου 40% ΜΕΔ – τα περισσότερα στη Ε.Ε – οι κυπριακές τράπεζες είναι πιθανόν να μην παρουσιαστούν ικανοποιητικά στα επερχόμενα στρές τέστς της ΕΚΤ και τα asset quality review (ASQ). Και παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο δεν θα υλοποιηθεί πλήρως μέχρι τον επόμενο χρόνο – μετά τα στρές τέστς – η ψήφισή του τουλάχιστον θα προσδώσει μια εικόνα διορθωτικής διάθεσης.
  • Αλλά θα υπάρχουν αντίστοιχα, αρνητικές επιδράσεις στα νοικοκυριά. Το 2012, 18% του πληθυσμού της Κύπρου ήταν ιδιοκατοικούντες με μια σημαντική υποθήκη ή δάνειο. Αν και αυτό το ποσοστό είναι σχετικά χαμηλό σε σύγκριση με άλλες περιφερειακές οικονομίες, τα πιο πρόσφατα στοιχεία (Ιούνιος του 2014) έδειξαν ότι το 37% των ιδιοκατοικούμενων στεγαστικών δάνειων ήταν μη εξυπηρετούμενα με περισσότερο από 90 ημέρες καθυστέρηση πληρωμών.  Με την απόκλιση αυτών των δανείων , το νομοσχέδιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια απότομη πτώση του πλούτου των νοικοκυριών και την αύξηση του αριθμού των αστέγων.
  • Βεβαίως, υπάρχει η ελπίδα ότι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών θα ελευθερώσει πίστωση για τη χορήγηση δανείων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, αφού τα δάνεια μειώθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της κρίσης.  Σημειώστε επίσης ότι μια σειρά από τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο,  έχουν περάσει ως ξεχωριστά  νομοθετήματα, με στόχο την προώθηση τουλάχιστον κάποιας προστασίας στους δανειολήπτες.
  • Αλλά το αν θα επιβληθούν θα εξαρτηθεί από την περαιτέρω πολιτικές εξελίξεις – ο πρόεδρος έχει τώρα τη δυνατότητα παραπομπής τους πίσω στο κοινοβούλιο. Και αυτό δεν είναι σαφές ότι μια σημαντική αποδυνάμωση του νομοσχεδίου – εννοεί μέσω της προστασίας των ευάλωτων – θα γίνει αποδεκτή από την τρόικα, η οποία είχε προηγουμένως απορρίψει ορισμένες από τις προτεινόμενες τροποποιήσεις.
  • Όποια μορφή και να πάρουν οι επιπτώσεις από το νομοσχέδιο, το σημαντικό σημείο είναι ότι ακόμη και τα λιγότερο αρνητικά αποτελέσματα δεν θα βοηθήσουν την οικονομία που είναι αδύναμη. Το Κυπριακό ΑΕΠ έχει μειωθεί τα τελευταία 12 τετράμηνα και αναμένεται να μειωθεί ακόμη περισσσότερο φέτος γύρω στο 3% με 4%. Με το να επιδεινώσει αυτή την κατάσταση της οικονομίας, το νομοσχέδιο στοχεύει να καθυστερήσει την άρση ελέγχου κεφαλαίων που επεβλήθησαν πέρσυσι και θα συμβάλει στην πλήρη επανένταξη της χώρας στην ενιαία νομισματική ένωση.

———————————————————————————————————————————

Σημείωση: Το συγκεκριμένο οικονομικό πορτάλ, δεν είναι ανάλαφρου επιπέδου τύπου Economist αλλά ούτε και της διαδεδομένης FT, αλλά ένα σοβαρό για τους καπιταλιστές “insider”. Χαρακτηριστικό (πέραν της πάρα πολύ ακριβής συνδρομής) είναι το γεγονός ότι οι εταιρίες του Λονδίνου, απαγορεύουν οποιαδήποτε αποστολή αυτών των πληροφοριών εκτός των γραφείων τους. Οποιαδήποτε ανάγνωση αυτών των πληροφοριών πρέπει να εκτυπωθεί και να αναγνωσθεί στο γραφείο. Οπόταν τα γραφόμενα έχουν και την ανάλογη βαρύτητα.

More Stories
Η βιομηχανία δεδομένων πουλάει την ζωή σας