#Reddediyoruz (Απορρίπτουμε): Η αναταραχή στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα

 

Γράφει: Yusuf Özgü Sertel

Μέλος της Τουρκοκυπριακής οργάνωσης Bağımsızlık Yolu (Δρόμος για την Ανεξαρτησία)

Η κυβέρνηση της Άγκυρας που δρα σαν πράκτορας του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην Κύπρο, εντείνει καθημερινά τις πολιτικές της διάβρωσης της μεταποιητικής οικονομίας, ενισχύοντας την εξάρτηση των Τουρκοκυπρίων, εξασθενώνοντας τους και προωθώντας την πολιτισμική αφομοίωση σε μια Τουρκο-Ισλαμική σύνθεση. Αυτές τις πολιτικές τις εφαρμόζει χρόνια μέσω διαφόρων ντόπιων συνεργατών.

Μια συμφωνία που υπογράφτηκε κατά την διάρκεια της κυβερνητικής συμμαχίας CTP-DP τον Μάρτη του 2014, με το όνομα ‘’Συμφωνία για εγκαθύδριση Συντονιστικού Γραφείου μεταξύ Τουρκίας- TRNC για την νεολαία και τον αθλητισμό’’ πέρασε από το κοινοβούλιο στις 13/6/16 με τα ‘’ναι’’ της συμμαχίας UBP-DP. Η συμφωνία σκοπεύει να αποκτήσει έλεγχο όλων των πολιτιστικών, αθλητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της Τουρκοκυπριακής νεολαίας.

Είναι εμφανές ότι η συμφωνία στήθηκε για να δημιουργήσει μια ‘’συναινετική’’ Τουρκοκυπριακή νεολαία.

13446027_10153806086938095_1827002975_o

Αυτό καθίσταται πιο εμφανές με την παράθεση των λεπτομερειών της συμφωνίας:

 • Όλα τα δικαίωμα των Τουρκοκυπρίων σχετικά με τις δραστηριότητες της νεολαίας αφαιρούνται και παραδίνονται στα χέρια του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ – Ερντογάν)
 • Όλη η δικαιοδοσία σχετικά με τη διαχείριση των κέντρων κατασκήνωσης και οι αθλητικές εγκαταστάσεις παραδίνονται στο Γραφείο Εξωτερικού Συντονισμού της Τουρκίας.
 • Η ρύθμιση της απασχόλησης όσον αφορά τους κοιτώνες παραχωρείται στο Γραφείο.
 • Ακόμη και για τον καθορισμό των αναγκών της νεολαίας, υποχρεώνεται το τουρκοκυπριακό «κράτος» σε διαπραγμάτευση με το Γραφείο. Επιπλέον, καθίσταται υποχρεωτικό για το κράτος να παρέχει κάθε ζητούμενη πληροφορία στο Γραφείο. Δηλαδή, το κράτος γίνεται ένας βοηθός του ΑΚΡ για τη διαμόρφωση της νεολαίας.
 • Με τις ασυλίες και τα διπλωματικά προνόμια που δίνονται στο προσωπικό του Γραφείου, με τη δυνατότητα εποπτείας των έργων στον τομέα της νεολαίας και του αθλητισμού, αναδύεται μια κατάσταση όπου το Γραφείο, που διορίζεται από το ΑΚΡ που έχει ένα πολύ κακό ρεκόρ όσον αφορά τη διαφθορά, απαλλάσσονται από έρευνα σε περίπτωση που εμπλέκονται σε διαφθορά.
 • Στο πρωτόκολλο, λέει, οι δύο πλευρές μπορούν να υπογράψουν προγράμματα συνεργασίας, και επιπλέον συμφωνίες που θα εξαιρούνται από την ανάγκη να λάβουν έγκριση από το κοινοβούλιο. Δηλαδή, οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν κανένα δικαίωμα να μιλούν.
 • Στο πρωτόκολλο αναφέρεται σαφώς ότι το Γραφείο Συντονισμού θα έχει την εξουσία για την εποπτεία τόσο για τα ήδη έτοιμα προγράμματα και τα σχέδια αλλά και τα νέα προγράμματα και έργα. Δηλαδή, αυτή η συμφωνία, αν επικυρωθεί στο κοινοβούλιο, θα ανοίξει το δρόμο για το Γραφείο να εποπτεύει όλα τα έργα στους τομείς της νεολαίας και του αθλητισμού.
 • Το πρωτόκολλο προνοεί ότι ο συντονιστής των έργων και προγραμμάτων επιλέγει και όλο το προσωπικό.
 • Σε όλη τη βόρεια Κύπρο, η διαχείριση και ο εκσυγχρονισμός όλων των κοιτώνων θα είναι υπό τη διεύθυνση του Γραφείου.
 • Το κράτος υποχρεώνεται να διαπραγματεύεται με το Γραφείο για τον καθορισμό των αναγκών της χώρας. Εκτός από αυτό, δεν μπορεί να τεθεί περιορισμός σε οποιεσδήποτε εργασίες του Γραφείου και, ως εκ τούτου, οι μηχανισμοί λογοδοσίας περιορίζονται εξ αρχής. Οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν δικαίωμα να μιλούν.
 • Δίνεται διπλωματική ασυλία στο προσωπικό του Γραφείου που διορίζεται από την Τουρκία.
 • Αυτό το πρωτόκολλο (συμφωνία) θα παραμείνει σε ισχύ για ακόμα 5 χρόνια, στο τέλος της κάθε περιόδου 5 ετών, εκτός εάν ακυρωθεί από μία από τις πλευρές.

Μετά την υπογραφή του πρωτόκολλου της πλήρους παράδοσης από το CTP και DP, έμεινε στη άκρη λόγω της κοινωνικής αντίδρασης και των διαμαρτυριών. Παρόλα αυτά, μετά την κυβερνητική αλλαγή, επανήλθε από ένα άλλο συνεργάτη της Άγκυρας, την συμμαχία UBP-DP.

Παρόλη την πολιορκία, η πλατφόρμα #Reddediyoruz με την συμμετοχή 50 οργανώσεων εντείνει των αγώνα συνεχώς και δείχνει ότι θα εκφράσει την θέληση των Τουρκοκυπρίων. Τις τελευταίες μέρες, η πλατφόρμα προχώρησε σε δύο ενθουσιαστικές κινητοποιήσεις και μέσω κυπριακών παραδοσιακών χορών μαζί με άλλα γκρουπ στον δρόμο φώναξε ένα δυνατό ‘’αρκετά’’.

13441961_10153806086793095_1345610624_o

‘’Μην ανοίξετε το Γραφείο, θα το ρίξουμε έτσι κι αλλιώς’’, ‘’Η Κύπρος είναι δική μας, ο πολιτισμός είναι δικός μας, η νεολαία είναι δική μας’’, ‘’η νεολαία είναι το μέλλον, το μέλλον θα απελευθερωθεί με την νεολαία’’, είναι μερικά από τα συνθήματα που ακούγονται στις διαδηλώσεις. Από το Σάββατο ο αγώνας εντάθηκε με την κατασκήνωση έξω από την βουλή.

Το πρωί της ψήφισης, νέοι και νέες άρχισαν να μαζεύονται μπροστά από την βουλή και αργότερα ενώθηκαν μαζί τους και εργαζόμενοι (δεν προκυρήχθηκε απεργία παρά τις διαβουλεύσεις). Στις 4 ο Zeki Çeler, μέλος της βουλής και υποστηρικτής της εκστρατείας μεταξύ των βουλευτών άρχισε την ομιλία του. Ετοίμασε μια ομιλία 8 ωρών για να εμποδίσει την ψήφιση. Για 8 ώρες οι εκατοντάδες μαζεμένοι τον υποστήριζαν με τύμπανα και συνθήματα. Προς τα μεσάνυχτα, γύρω στην έβδομη ώρα της ομιλίας, ο πρόεδρος Ακιντζί έστειλε ένα επίσημο μήνυμα στην βουλή να καθυστερήσει την ψήφιση και να συναντηθεί στο προεδρικό η ώρα 11 το επόμενο πρωί, για την αποφυγή περαιτέρω αναταραχής. Η κυβερνητική συμμαχία δεν έλαβε αυτή το αίτημα υπόψη και προχώρησε στην ψήφιση με 27 υπέρ (UBO,DP, ανεξάρτητοι) και 17 κατά (TDP, CTP).

Τώρα η Τουρκοκυπριακή νεολαία αναμένει να δει αν ο Ακιντζί θα χρησιμοποιήσει την δικαιοδοσία του και να αποπέμψει την συμφωνία στο Συνταγματικό δικαστήριο [αυτό έχει τώρα συμβεί]. Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, η νεολαία ταρακούνησε την κοινωνία και ανέβασε την χτυπημένη ψυχολογία. Τώρα έχουμε ελπίδα για τους μελλοντικούς αγώνες. Αυτή είναι μόνο η αρχή.

 

Yusuf Özgü Sertel

Μέλος του Bağımsızlık Yolu (Δρόμος για την Ανεξαρτησία)

 

 

More Stories
Η απορρύθμιση βλάπτει σοβαρά την οικονομία